Vin

  • Vin närmast hjärtat

Vin är en stor passion

Vin ligger krögarparet Hanna & Per varmt om hjärtat, och att kombinera mat och dryck är en viktig del av restaurangupplevelsen.

– När vi tog över Gustaf Bratt för 5 år sedan var vinförsäljningen nästan obefintlig, men idag säljer vi mer vin än öl under en månad. Våra gäster uppskattar vår vinkunskap och ger oss ofta förtroendet att rekommendera det vi tycker passar bäst. Vi märker både en större kunskap och ett ökat intresse för vin från våra gäster, vilket vi tycker är väldigt kul, säger Hanna och Per.

Vinlistan erbjuder ett brett utbud med 90-120 viner, och man lägger stor vikt vid att presentera viner i flera olika stilar. Torra, halvtorra, smöriga och aromatiska, kraftiga och fylliga , lätta och eleganta och gärna med ett brett årgångsspann.

Per, som är utbildad sommelier, berättar gärna om vin och vill gärna dela med sig av sin kunskap.
– Att starta en vinklubb eller kanske en vinbar med brett utbud på glas är en liten dröm jag har, som jag hoppas att kunna förverkliga snart.

 

 

 

Bratt vin

Per, vilka är dina favoritdruvor?
– Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo

Vad har du för utbildning?
– Sommelierutbildning steg 1,2 och 3 på restaurangakademin i Stockholm. WSET Diploma, steg 3 – en krävande men högt rankad internationell vinutbildning.

Vilket är ditt bästa vinminne?
– Har många, men ett som sticker ut är när jag fick prova en Chateau Latour 1952. Av en händelse dracks den hemma hos Chablisproducenten Jean Marc Brocard utanför Paris.

Vilket vingårdsbesök ligger dig varmast om hjärtat?
– Svårt att välja ett, men får nog välja Romanee-Conti i Bourgogne, Frankrike.

Har du något speciellt att berätta av dina erfarenheter kring vin från Stockholm?
– Ja, När Rickard Juhlin arrangerade en uppmärksammad vertikalprovning av Champagne från Salon. Den hölls i matsalen på Operakällaren.

Något vintips för hantering av vin för den som inte har så stor koll?
– Servera inte röda viner för varmt, helst runt 18-20 grader, då smakar de bäst!

 

 

Error: No template found at index: 0 for banner Error: No template found at index: 1 for banner